De Welpen van de St. Fransiscushorde 

Helaas ontbreekt in de archieven van Scouting Deurne de nodige informatie over de geschiedenis van deze groep. 

Ons is bekend dat Maria (Rie) Wessing in 1945 gestart is met een Welpenhorde. Zij was dan ook de Akela. Lenie Obers en Corrie van Elten waren bekend onder hun Jungle-namen Raksha en Bagheera. Hun hordelokaal was op de zolder van Sancta Maria. Hier waren 4 nesthoeken en er was een staflokaal.  

Zo net na de oorlog waren er nog geen uniformen, maar wel had de Welpenleiding gezorgd voor Welpenpetjes. Je weet wel, die groene met gele bies. Zelfgemaakt door de leiding.  Een leuk detail is dat men in de woning van Rie Wessing, bij het opruimen van de zolder, een Engelse legerjas vond, met insignes van de Welpen erop.  

We hebben foto’s van de eerste Welpengroep, uit het album van Nel Althuizen, maar helaas ontbreken hierbij de namen van de Welpen die hierop staan. Nel was destijds een van de leidsters. Op deze foto’s poseren de Welpen wel al in een Welpenuniform. 


Bij de oprichting van de Welpen werd hun naam de St. Franciscushorde. Later zijn er in de jaren ’60 en ’70 nog de Don Boscohorde en de Prins Constantijnhorde bijgekomen. Hierover is helaas weinig informatie bewaard gebleven.
 

 

Wie kan ons meer vertellen over de geschiedenis van de Welpen bij Scouting Deurne? 

Van de Welpen, Kabouter, Gidsen, Pioniersters, Voortrekkers en Stam is maar weinig bewaard gebleven. 

We zouden graag in contact komen met personen die ons iets kunnen vertellen over hoe het toen ging bij deze groepen. Ook foto’s zijn van harte welkom. Zo kunnen we onze geschiedenis verder compleet maken.  

Mail naar reunie@scoutingdeurne.nl en wij nemen contact met u op. 

Copyright Scouting Deurne - Privacybeleid